Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/e/6/sunnmatlyst.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Eplekake med vaniljekrem

SONY DSC

Eplekake fylt med vaniljekrem blir jo ikke feil. Her er oppskrift på en sunnere variant, der smøret er byttet ut med yoghurt og hvetemelet med grovere mel. Smaker kjempe godt og kan nytes til en kopp kaffe, eller byttes ut med brødskiva. Kaken inneholder bare 124 kcal pr. 100 g.

 

Ingredienser vaniljekrem

 

  • 4 dl E-lett melk
  • 3 Eggeplommer
  • 50 g Sukrin
  • 20 g Sukrin +
  • 25 g Maisenna
  • 1 Vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)

 

Fremgangsmåte vaniljekrem

 

  1. Ha melk i en gryte og bland inn søtning + vaniljestang. Kok opp på middels varme.
  2. Pisk sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn litt av melka for å røre ut maisennablandinga og hell det i gryten. Rør kraftig så det ikke klumper seg.
  3. Varm opp vaniljekremen til kokepunktet på middels varme. Rør hele tiden (den klumper seg fort), den tykner når den kommer til kokepunktet, trekk straks gryta til side og ta vaniljekremen over i en skål/bolle. Avkjøl i kjøleskapet til den skal brukes senere i oppskriften.

 

SONY DSC

 

Ingredienser eplekake

 

  • 3 Egg
  • 120 g Sukrin gold
  • 60 g Sukrin + (kan også bruke annen søtning, men husk sukrin + er dobbelt så søtt som vanlig sukker)
  • 300 g Siktet speltmel
  • 200 g Sammalt hvetemel (fint)
  • 2 ½ ts Bakepulver
  • 250 g Vaniljeyoghurt
  • 1 dl E-lettmelk
  • 100 g Eple og pæresyltetøy (u/tilsatt sukker, kan sløyfes)
  • 300 g (3) Epler
  • Kanel og sukrin gold til topping

 

SONY DSC

 

Fremgangsmåte eplekake

  1. Pisk egg og søtning til «eggedosis» (eggene blir ikke til en tykk eggedosis grunnet søtningstype, men litt tykkelse blir det. Kjørte kjøkkenmaskinen på fult i ca. 4 minutter. Resultatet på kaken ble likevel bra).
  2. Sikt litt av melet, ca. ¼ og bakepulver og bland det godt inn i eggedosisen. Tilsett 100 g med yoghurt og bland. Fortsett med å sikte deler av melet og ha i melken. Gjør det samme med resten av melet og yoghurten. Deigen blir tykk og seig til slutt.
  3. Sett ovnen på 180 grader. Dekk en rund kakeform med bakepapir (eller spray med formfett). Hell deigen i formen.
  4. Ha vaniljekremen i en sprøytepose. Stikk enden av sprøyteposen ned i deigen og sprøyt litt vaniljekrem. Fortsett slik rundt i hele kaken.
  5. Bruk en t-skje til å fordele eplesyltetøyet. Trykk det litt ned i kaken.
  6. Skrell, rens og skjær eplene i tynne skiver/båter. Fordel dem rundt i kaken, trykk dem godt ned. Strø over litt kanel og sukrin gold.
  7. Stek kaken (midterste rille) i ca. 60 minutter. Sjekk med spyd når det nærmer seg. Det kan også være lurt å legge et bakepapir over kaken de siste 10 minuttene.

 

  • Dette ble ei stor kake og hevet seg godt i ovnen. Har du mye til overs kan den fint fryses.
  • Vaniljekremen er et sunnere alternativ og inneholder langt mindre kalorier enn ferdig kjøpt. Men det er ingen problemer med å bruke ferdig vaniljekrem om en heller ønsker det (da endres jo også kaloriinnholdet i kaken).

SONY DSC

Author: Christi Tingbø

Jeg heter Christi og bor i Egersund sammen med min samboer og våre to barn. Etter en livsstils endring har jeg brukt mye tid på å utforske og eksperimentere med ulike råvarer og oppskrifter. Jeg liker god mat, jeg liker å lage mat, og jeg elske å lage en sunn og god matopplevelse. Her kan du finne oppskrifter som er sunne, gode og kan spises med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *