Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/e/6/sunnmatlyst.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Nanbrød med gulrøtter

Nanbrød er et flatt brød som tradisjonelt hører til indisk mat. Nanbrød har blitt ganske populært og kan anvendes i mange andre retter som supper, gryter og salater. Å lage nanbrød selv er ingen kunst, faktisk ganske enkelt. Det beste ved å lage dem selv er at man kan få et mye sunnere brød. Tradisjonelt stekes brødene ved høy temperatur i en tandooriovn, noe de fleste ikke har, heldigvis går det helt fint å steke dem i en vanlig moderne stekeovn. I denne oppskriften har jeg brukt både  gulrøtter og grovere mel, noe som gjør dem sunne og næringsrike. Brødene er kjempe gode nystekte og varme fra ovnen, men smakte også godt dagen etter i nistepakken med litt pålegg på. Denne oppskriften er ganske stor og gir 10 store nanbrød. Har du mye til overs kan de fint fryses og varmes opp igjen. De passer utrolig godt som pizzabunn (det fikk ungene dagen etter), eller som tidligere nevnt, bytt ut brødskiva. Nanbrødene inneholder 214 kcal pr. 100 g.

 

Ingredienser

 • 25 g Fersk gjær
 • 4 SS (35 g) E-lettmelk
 • 2 SS Sukrin
 • 400 g Siktet speltmel
 • 250 g Sammalt hvetemel, fint
 • 1 ts Bakepulver
 • 1 ts Salt
 • 1,5 dl E-lettmelk
 • 150g Yoghurt naturell
 • 100 g Gulrøtter
 • 1 Egg
 • 1 ts Koriander (tørr eller frisk)
 • Topping: melk, valmuefrø eller sesamfrø (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

 1. Bland gjær, lunken melk (jeg varmer den litt i mikroen) og sukrin i en skål. La den stå og svele i ca. 10 minutter.
 2. Ha alt det tørre + revet gulrøtter i en bolle, og tilsett gjærblandingen, melk, egg og yoghurt. Kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin til du har en fin, blank og smidig deig (ca. 10 minutter). En kan også kna godt med hendene.
 3. Sett deigen til heving et lunt sted i ca. 1 time, til dobbel størrelse.
 4. Før brødene skal stekes skal ovnen være god og varm, så sett ovnen på i god tid før steking, full styrke på grill (eller over og undervarme). Sett også et stekebrett i så det kan varmes opp (har du bakesten er det midt i blinken å bruke).
 5. Ha deigen på benken og bruk litt mel hvis den er litt seig. Del den opp i 10 emner (disse blir store, en kan fint dele dem opp i mindre biter).
 6. Rull dem til boller, trykk dem litt med hendene og bruk kjevlen til å gjøre dem flate og litt avlange, ca. 3 – 5 mm høye (viktig at de ikke er for tykke).
 7. Ta ut stekebrettet og strø over litt mel. Legg 2 – 3 nanbrød på brettet, pensle brødene med melk og strø gjerne over frø, koriander, urter eller havsalt.
 8. Sett brettet litt høyt i ovnen og stek dem i 3 – 5 minutter. Nanbrødene skal boble litt og bli mørkere i fargen. Pass på hele tiden, de blir fort brent. Gjør den samme prosessen med resten av brødene.
 9. Avkjøl brødene på en rist, men legg gjerne over et klede så de holder på varmen.

Author: Christi Tingbø

Jeg heter Christi og bor i Egersund sammen med min samboer og våre to barn. Etter en livsstils endring har jeg brukt mye tid på å utforske og eksperimentere med ulike råvarer og oppskrifter. Jeg liker god mat, jeg liker å lage mat, og jeg elske å lage en sunn og god matopplevelse. Her kan du finne oppskrifter som er sunne, gode og kan spises med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *