Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/e/6/sunnmatlyst.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Skoleboller

Min sønn utfordret meg til å lage sunne skoleboller. Han hadde sååå lyst å ha det med seg på skolen i matpakken. Den utfordringen måtte jeg jo bare ta og han (vi) ble veldig fornøyd med resultatet. Disse skolebollene er sunne, fiberrike, kalorifattige, søte, luftige og veldig gode. Bollene med vaniljekrem inneholder bare 154 kcal pr. 100 g (nesten halvparten av hva kjøpte skoleboller inneholder). Det går også fint å lage dem uten krem, da inneholder de 191 kcal pr. 100 g.

 

 

Hvis du ønsker å følge oppskriften til punkt og prikke må du nok en tur på helsekosten. Her kan du kjøpe Fiberfin, Sukrin + og Tagatesse (da får skolebollene samme kaloriinnhold). Det går fint å bytte ut fiberfin med hvetemel eller andre typer mel og sukrin +/tagatesse med annen søtning (husk disse to søtningene er dobbelt så søtt som sukker og annen søtning), men da endres/økes også kaloriinnholdet.

 

Ingredienser bolledeig

  • 200 g Gulrøtter
  • 430 g Sammalt hvetemel (NB! Spar ca. 30 g til bollerulling)
  • 100 g Hvetemel
  • 100 g Fiberfin
  • 50 g Sukrin +
  • 60 g Tagatesse
  • 200 g Yoghurt naturell
  • 1 dl Vann
  • 1 pk Tørr gjær (for søte deiger)
  • 2 SS Sukrin
  • 1 ts Salt
  • 1 ts Kardemomme

 

 

Ingredienser vaniljekrem

 

  • 4 dl E-lett melk
  • 3 Eggeplommer
  • 50 g Sukrin
  • 20 g Sukrin +
  • 25 g Maisenna
  • 1 Vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)

 

Topping

 

  • Sukrin melis
  • Vann
  • Evt. kokosmasse

 

 

Steg 1: Bolledeig

 

  1. Skrell og riv gulrøttene.
  2. I en stor bolle bland gulrøttene sammen med alle mel sortene, søtning, salt og kardemomme.
  3. Bland sammen 1 dl lunket (finger varmt) vann med tørr gjær og 2 SS sukrin.
  4. Ha i yoghurt, gjærblanding og kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin (eller bruk håndkraft) til en fin deig (den kan virke litt seig).
  5. Sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

 

Steg 2: Vaniljekrem

 

  1. Ha melk i en gryte og bland inn søtning + vaniljestang. Kok opp på svak varme.
  2. Pisk sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn litt av melka for å røre ut maisennablandinga og hell det i gryten. Rør kraftig så det ikke klumper seg.
  3. Varm opp vaniljekremen til kokepunktet på middels svak varme. Rør hele tiden (den klumper seg fort), den tykner når den kommer til kokepunktet, trekk straks gryta til side og ta den over i en ny skål/bolle. Avkjøl i kjøleskap.

 

 

Steg 3: Skoleboller

 

  1. Legg deigen på benken og form den til en tykk, lang pølse. Del den opp i 12 deler. Bruk litt av sammalt hvetemel hvis den er klissete.
  2. Rull/form som boller og legg dem på stekebrett dekket med bakepapir. Ha god plass mellom bollene, 6 stk. på hvert brett. Trykk dem litt ned med håndflaten.
  3. Dekk dem til med et klede eller plastfolie og sett dem til heving igjen på et lunt sted. Her er hemmeligheten for luftige boller. Jo lenger de får heve nå, desto mer luftige blir de. De skal heves til dobbel størrelse. Minst 30 minutter. Jeg hevet mine over en time.
  4. Når bollene er klar setter du ovnen på 225 grader. Lag en grop i midten av hver bolle.
  5. Fordel den avkjølte vaniljekremen i bollene, jeg hadde kremen i en sprøytepose.
  6. Pensle bollene med litt melk og sett dem inn i midterste rille i 10 – 15 minutter. Det kommer alt an på bollestørrelse og ovn (mine tok 12 minutter). Følg godt med mot slutten, bruk et spyd til å sjekke og pass på at de ikke blir for mørke på toppen.
  7. Avkjøl skolebollene på en rist.
  8. Hvis du ønsker topping må bollene være helt avkjølt. Bland sukrin melis med litt vann og smør på bollene med en ts. Strø over kokosmasse mens melisen er vårt.

 

  • NB! Kaloriinnholdet er ikke regnet ut med kokosmasse på, kokos inneholder mye kalorier og jeg valgte derfor å spise mine uten. Men ungene elsket dem med det hele.

Author: Christi Tingbø

Jeg heter Christi og bor i Egersund sammen med min samboer og våre to barn. Etter en livsstils endring har jeg brukt mye tid på å utforske og eksperimentere med ulike råvarer og oppskrifter. Jeg liker god mat, jeg liker å lage mat, og jeg elske å lage en sunn og god matopplevelse. Her kan du finne oppskrifter som er sunne, gode og kan spises med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *