Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/e/6/sunnmatlyst.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Skinke og potetgrateng

SONY DSC

Grateng er en fransk matrett som er tilberedt i en ildfast form i ovn. Tradisjonelt består retten av rester, men det er utallige muligheter og varianter. I denne gratengen ønsket jeg at løken skulle ha en stor rolle og jeg har derfor brukt mye rødløk og purreløk. Dette ble en god og mektig rett, og med denne måten å lage hvit saus på, ble den også ganske så mager. Retten inneholder 99 kcal pr. 100 g.  

 

Ingredienser

  • 300 g Poteter (skrellet)
  • 170 g (1) Rødløk
  • 40 g Purreløk
  • 130 g (1) Paprika
  • 1 boks Bog skinke
  • 50 g Brelett smør
  • 30 g Hvetemel
  • 5 dl E-lett melk
  • 150 g Lett ost
  • Krydder: Muskat, salt og pepper

SONY DSC

 

 

Fremgangsmåte

  1. Skrell potetene og skjær dem opp i tynne strimler. Gjør det samme med rødløken, paprikaen og skinken. Purreløken i ringer. Legg alt i en ildfast form og bland det sammen.
  2. Sett stekeovnen på 220 grader.
  3. Hvit saus: for å lage en mager hvit saus bruker jeg Brelett smør og e-lett melk. Smøret er vanskeligere å jobbe med, så derfor blir fremgangsmåten litt annerledes enn normal hvit saus.
  • Smelt smøret i en gryte på middels varme. Når smøret er smeltet tilsettes halvdelen av melet. Rør godt og pass på at det ikke klumper seg.
  • Mens du rører tilsetter du halvdelen av melken. Tilsett resten av melet, gjerne med en liten sikt og hell i resten av melken.
  • Skru opp varmen og la det få et oppkok, skru ned varmen igjen og la det stå og småkoke noen minutter. Smak til med muskat, salt og pepper.
  1. Hell sausen over i den ildfaste formen og bland forsiktig. Sett den inn i ovnen med lokk eller folie over i ca. 25 minutter. SONY DSC
  2. Ta formen ut og strø over osten, sett den inn igjen uten lokk og stek videre i 10 – 15 minutter.
  3. Når gratengen er ferdig må den stå og hvile seg litt, ca. 10 minutter. Da får kokingen roe seg og sausen tyknes.

SONY DSC

Author: Christi Tingbø

Jeg heter Christi og bor i Egersund sammen med min samboer og våre to barn. Etter en livsstils endring har jeg brukt mye tid på å utforske og eksperimentere med ulike råvarer og oppskrifter. Jeg liker god mat, jeg liker å lage mat, og jeg elske å lage en sunn og god matopplevelse. Her kan du finne oppskrifter som er sunne, gode og kan spises med god samvittighet.

2 Replies to “Skinke og potetgrateng”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *