Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/e/6/sunnmatlyst.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Boller i karri

En kjempegod klassisk dansk rett som både små og store kan nyte. Tradisjonelt serveres retten med ris, men smaker kjempe godt med poteter eller som her med blomkålpuré. Her er min versjon på en sunn og mager Boller i karri 😉

  • Bollene inneholder 126 kcal pr. 100 g
  • Karrisausen inneholder 53 kcal pr. 100 g
  • Blomkålpuréen inneholder 33 kcal pr. 100 g

 

Ingredienser bollene

  • 600 g Kalkun/kylling deig
  • 1 Egg
  • 2 fedd Hvitløk
  • ½ ts Karrikrydder
  • Litt salt og pepper
  • 1 ½ L Vann + 1 ts salt til koking

 

 

Ingredienser saus

  • 50 g (3 SS) Brelett smør
  • 100 g (½) Rødløk
  • 2 ts Karrikrydder (hvis du ønsker den sterkere tar du en teskje mer)
  • 100 g (1) Eple (rødt eller gult)
  • 30 g (2 SS) Hvetemel
  • 5 dl Kraft fra kalkunbollene
  • 50 g Lettrømme (10 %)
  • Salt og pepper

 

Ingredienser blomkålpuré

  • 800 g (2 store) Blomkål
  • 100 g Lettrømme (10%)
  • Salt og pepper

 

 

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen ett egg, 2 fedd presset hvitløk, ½ ts karrikrydder + litt salt og pepper. Ha kalkun/kylling deigen i og bland til en jevn masse.
  2. Kok opp 1 ½ liter vann (+ litt salt). Når vannet koker skrur du ned varmen litt, men vannet skal fortsatt koke. Form bollene i ønsket størrelse med en skje (ønsker du små boller bruk teskje, store à spiseskje). Jeg har et glass med vann som jeg dypper skjeen i for hver gang jeg lager en ny bolle. Legg bollene i det kokende vannet etter hvert som du lager dem. La bollene småkoke i ca. 15 minutter, rør litt i gryta inni mellom.
  3. Mens bollene koker gjør klar grønnsakene og eplet. Kutt rødløken i små biter. Skrell, rens og raspe eplet. *Skjær blomkål i mindre biter, legges i ei gryte, dekkes med vann og strø over litt salt. Sett til sides klar til koking.
  4. Ta ut bollene fra vannet og sett dem til sides til senere. Du trenger 5 dl av kraften som bollene har kokt i, resten kan tømmes ut.
  5. Smelt smøret på middels varme. Ha i rødløken og la det frese et par minutter. Ta i karrikrydder og raspet epler, bland godt og la det steke i ca. 1 minutt. Ha i melet og bland det godt sammen.
  6. Spe inn 5 dl kraft fra bollene og bland til en klumpfri saus. Skru opp varmen og la det få et oppkok. Skru ned på middels varme igjen og la det stå og småkoke i ca. 10 minutter.
  7. Kok blomkålen møre.
  8. Ha rømmen i sausen og smak til med salt og pepper. Legg bollene i sausen og la det stå og småkoke til blomkålpuréen er klar.
  9. Når blomkålen er mør helles vannet ut. Ha i rømmen, litt salt og pepper. Bruk en stavmikser til å lage en glatt og fin puré. Smak til med salt og pepper. Smaker ekstra godt med litt revet ost i 😉

 

Author: Christi Tingbø

Jeg heter Christi og bor i Egersund sammen med min samboer og våre to barn. Etter en livsstils endring har jeg brukt mye tid på å utforske og eksperimentere med ulike råvarer og oppskrifter. Jeg liker god mat, jeg liker å lage mat, og jeg elske å lage en sunn og god matopplevelse. Her kan du finne oppskrifter som er sunne, gode og kan spises med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *