Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/e/6/sunnmatlyst.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Moussaka med poteter og aubergine

En kjempegod klassisk gresk rett som minner mye om lasagne. Retten inneholder kjøttsaus, ostesaus, poteter og aubergine. Moussaka fra bunnen tar litt tid, men det er den verdt. Her er retten laget mager, næringsrik og smaksrik. Denne retten inneholder 75 kcal pr. 100 g.  

 

Ingredienser

 • 300 g (1 ½) Aubergine
 • 400 g (ca. 5) Poteter

Kjøttsaus

 • 400 g Karbonadedeig
 • 170 g (1) Rødløk
 • 3 fedd Hvitløk
 • 1 Kjøttbuljong + ½ dl vann
 • 100 g Ketchup u/tilsatt sukker
 • 2 bokser Hakkede tomater
 • Krydder: kanel, oregano, chilikrydder, paprikakrydder og basilikum (+ nellik hvis du har)

Ostesaus

 • 50 g Brelett smør
 • 50 g Hvetemel
 • 4 dl E-lettmelk
 • 2 Egg
 • 150 g Lett ost (Synnøve lett gulost 38 % mindre fett)
 • Krydder: salt, pepper og muskat

 

 

Fremgangsmåte

 1. Start med potetene. Skrell dem og skjær dem opp i ca. ½ cm tykke skiver. Legg dem i en gryte, dekk med vann og ha i litt salt. La vannet begynne å koke, skru ned varmen og la dem koke i ca. 10 minutter. La potetene ligge i vannet til du skal bruke dem senere.
 2. Mens potetene koker gjør du klar auberginen. Skjær av endene og skjær dem opp i ca. ½ cm tykke skiver. Varm opp en tørr panne og skru ned varmen litt. Legg aubergine skivene på pannen og stek dem i ca. 2 – 3 minutter på hver side til de får en gylden brun farge (dette gjør at de ikke blir så seig i formen). Du må nok steke i flere omganger. Legg dem på en rist til senere.
 3. Kjøttsausen: Stek karbonadedeigen i en gryte. Skjær løken i små biter og ha den i gryta sammen med presset hvitløk. La det stå og surre et par minutter.
 4. Skubb kjøttet og løken til side og ha i ½ dl vann, rør ut kjøttbuljongen i vannet og bland det sammen med kjøttet og løken.
 5. Ha i litt kanel (ca. 1/4 ts) og ønsket mengde av annet krydder. Bland det godt sammen. Ha i ketchup og hakkede tomater, la det stå og småkoke til den skal brukes, smak til med krydder.
 6. Ostesaus: Varm opp en gryte på middels varme. Ha i Brelett smør og la det smelte (dette smøre er egentlig ikke egnet til saus laging, men inneholder mye mindre kalorier enn andre typer, derfor er fremgangsmåten på hvit saus litt andreledes. Ønsker du å bruke annet smør lager du sausen på vanlig måte). Bland inn ca. halvdelen av hvetemelet, her må det vispes fort så det ikke klumper seg. Bland inn 1 dl av melken og visp raskt inn resten av melet. Bland inn resten av melken, skru opp varmen og la det få et oppkok. Sku ned varmen igjen og la det småkoke i noen minutter mens du rører innimellom.
 7. Ha eggene i en skål og visp dem sammen. Ta gryta av varmen og visp eggene inn i sausen.
 8. Ha i halvdelen av osten og la den smelte inn i sausen. Smak til med salt, papper og muskat. NB! Sausen blir ganske tykk.
 9. Moussaka: Sett ovnen på 180 grader.

1)Dekk bunne av en ildfast form med kjøttsaus. 2) Legg et lag med potetskiver. 3) Nytt lag med kjøttsaus. 4) Et lag med aubergine skiver. 5) Nytt lag med kjøttsaus. 6) Blanding av potet og aubergine skiver. 7) Hell over hele ostesausen. (Slik gjorde jeg det, men en kan selvfølgelig gjøre det på andre måter).

 1. Sett formen inn i midterste rille i ca. 30 minutter. Ta formen ut og legg over resten av osten. Stek den videre i ca. 10 minutter, til osten er smeltet. Ta formen ut og la den hvile i 10 – 15 minutter. Server gjerne med en frisk salat til 😉

Author: Christi Tingbø

Jeg heter Christi og bor i Egersund sammen med min samboer og våre to barn. Etter en livsstils endring har jeg brukt mye tid på å utforske og eksperimentere med ulike råvarer og oppskrifter. Jeg liker god mat, jeg liker å lage mat, og jeg elske å lage en sunn og god matopplevelse. Her kan du finne oppskrifter som er sunne, gode og kan spises med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *